Bugun...
Reklam
Reklam
OTİZM’DE SEVGİ MUTLAK ŞART!


Oğuz MATOĞLU OTİZM İLE YAŞAMAK...
 
 

OTİZM’DE SEVGİ MUTLAK ŞART!

Sevgi her ilişkide şart.  Ama otizmli hayatta mutlak şart.

Otizmli evladı olan anneler, babalar tabii ki çocuklarını çok seviyorlar her anne ve baba gibi. Ancak burada bir fark var. Farklı olan ‘otizm’ gibi. Çoğunlukla hiç büyümeyecek bir bebek… Bebekler ne bekler? Bakım ve ilgi… İşte bu yüzden ne kadar büyüse de az ya da çok 3 yaşında, 12 yaşında, 27 yaşında, 41 yaşında bebeklere sahiptir o anne-baba. Tüm bebekler gibi daha çok ilgi, daha çok sevgi gerekiyor. Bir kadın doğurganlık çağı bittiğinde bebek sahibi olamaz. Eğer torunları varsa bebek sevgisi onlarla giderilebilir. Ancak otizmli çocuğu olan anneler bir ömür boyu ‘bebek’ sahibidir babalar da …  İşte bu sebeple bebeklerin daha çok ihtiyacı olan ‘sevgi’ MUTLAK ŞARTTIR!

Sabrın tükendiği anlar oluyor, anneler babalar yorgun, bitkin, çaresiz hissediyor. O koca bebeğe yine de sevgi gösteriyor. Dedim ya o bir “Bebek” sevgi ve bakımdan başka ne ister?

Otizmli bireylerin hepsi birbirinden farklı. Ortak klasik davranışların dışında kendilerine özgü alışkanlıkları, iletişim becerileri, davranışları var. Tıpkı bizler gibi … Ancak bir tek ortak özellikleri var, hepsinin daha çok sevgiye ihtiyacı var. Çoğunluğu her ne kadar fiziksel sevgi temaslarından hoşlanmasa da, göz temaslarından kaçınsalar da … Ancak bir temas var ki bu “KALP TEMASI” … Kelimeler anlatamaz, hissedilir …

Kolay bir hayat değildir otizmle yaşamak. Gerçi hayatları kıyaslamak doğru bir şey değil, bir ölçüsü yok. Ama ortalama bir anne-baba-çocuk hayatı düşünürseniz yaşanan sıkıntılar da aşağı yukarı aynıdır. Davranışlar, eğitim, istekler, hastalıklar vb… Mutluluklar da öyle … Ama otizmli bir hayat sürdüren anne-babanın sıkıntıları bununla sınırlı değil. Bunların üzerinde bir de engeller var ve bu engellerin büyük çoğunluğunu maalesef önce yakın sonra uzak çevredeki insanlar üretiyor, devlet üretiyor, kurumlar-kuruluşlar üretiyor. Hayatınızın her anında, yaptığınız her işte sadece otizmli çocuğunuz olduğu için engellerle karşılaşıyorsunuz. Çünkü sizin çocuğunuz sırada beklemeyebilir, hastanede, otobüste, markette, lokantada, çay bahçesinde bir sıkıntı yaşayabilir ve bunu engelleyemezsiniz eylem olmadıkça çoğunlukla. İşte sadece tekerlekli sandalyede değil engellenenler. Dış görünüşünden anlayamadığınız insanlarda da olabilir. Farklı bir davranışla karşılaşırsanız hemen yargılamadan dışlamadan önce hiç olmazsa 3-5 saniye düşünün. Belki de “annesine babasına zorluk çıkaran çocuk, delikanlı veya yetişkin engellidir” diye düşünün. Edebilirseniz yardım edin, “nasıl ederim?” diye düşünmeyin. Bir yolu vardır yardımın.

İşte bunlar sebebiyle otizmde “SEVGİ MUTLAK ŞART” Her ilişkide olması gerektiği gibi sevgi şart ama otizmli bireyde “MUTLAK” şart. Bu sizin otizmi öğrenmenizle gerçekleşecek. Bir ara vaktinizi ayırıp otizmi az da olsa öğrenin. Öğrendikçe anlayacak ve anladıkça seveceksiniz. Otizmli çocukların birer “Melek” olduğunu fark edeceksiniz…

Sevgiyle kalın ….

Oğuz Matoğlu



Bu yazı 2288 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI