Bugun...
Reklam
Reklam


Reklam
Türkiye’de Doktorlar İstifa Etmeye Başladı
Acil servisteki şiddetin giderek artarak hayatı tehdit etmesi nedeniyle yıllarca eğitim alan Acil Tıp Uzmanları istifa ederek başka mesleklere geçmeye başladı. Kimisi şirket kurarken, kimisi de işgüvenliği merkezleri açmaya başladı.

Türkiye’de Doktorlar İstifa Etmeye Başladı
+ -
Reklam

Türkiye’de Doktorlar İstifa Etmeye Başladı

Acil servisteki şiddetin giderek artarak hayatı tehdit etmesi nedeniyle yıllarca eğitim alan Acil Tıp Uzmanları istifa ederek başka mesleklere geçmeye başladı. Kimisi şirket kurarken, kimisi de işgüvenliği merkezleri açmaya başladı.

Acil tıp uzmanları şiddet görmeye devam ediyor. Yaşadıkları bu olayların ardından birçok acil tıp uzmanı işyeri hekimi olmak ya da mesleği bırakmak gibi çareler aramaya başladı. Bilim ve Sağlık Haber Ajansı’na konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Başak Bayram 1993 yılından beri var olan ve kadro sıkıntısı çekmeyen bu alanda 2013 yılından beri kadroların %70’inin boş olduğunu söyledi. Dr. Bayram ‘Acil serviste çalışan hekimlerin güvenliğinin ciddi tehlike altında olması ve bu hekimlerin sürekli şiddete maruz kalması, yeni hekimlerin bu branşı seçmemesindeki en önemli etkenlerden birisi olarak bildirilmektedir’ dedi.

Asistanların istifa nedenlerini değerlendirdikleri bir çalışmada şiddet ve güvenlik kaygısının en sık istifa nedeni olarak bildirildiğini söyleyen Bayram, ‘Pratisyen hekimler için de durum benzerdir. Mezun olan hekimlerin büyük çoğunluğu acil servislerde çalışmak istememektedir’ diye konuştu.

Bayram, Türkiye’de 713 hekimle gerçekleştirilen bir şiddet araştırmasının sonucunu şöyle ifade etti:

Acil serviste çalışan hekimlerin yaklaşık %80’i son bir yıl içerisinde şiddete maruz kaldığını ve %65’i son bir yıl içerisinde birden fazla şiddet olayı yaşadığını bildirdi. %97’si (hemen tamamı) çalıştığı acil serviste bir şiddet olayına şahitlik etmişti. Hekimlerin %8’i her nöbette, %28’i hemen her nöbette şiddete maruz kaldığını bildirdi. Şiddet tiplerinden en fazla hakaret (%94.5), ve tehdit (%76.4) ile karşılaşıyorlar.  Acil serviste çalışan hekimlerin üçte biri fiziksel şiddete maruz kaldıklarını ve %6’sı ise ateşli silah ya da delici/kesici aletle şiddetle karşılaştıklarını bildirdi. Acil serviste daha genç, daha kısa süredir acil serviste çalışan hekimler daha fazla şiddete maruz kalıyor. Zaten tecrübeli hekimler acil servislerde çalışmak istemiyor.

Bu İşi Para İçin Seçmedik

Acil hekimlerinin bu işi para için seçmeyeceklerini kaydeden Bayram ‘Hastalarımızın anlaşılamaz önyargısı, aslında çoğunlukla uygun olmayan beklentileri şiddetin önemli nedenleri. İnsanlar tüm sağlık sorunlarının acil serviste çözülebileceğini düşünüyorlar. Daha adım attıklarında beklentilerini sıralamaya başlıyorlar. Kapıda beklemeye tahammülleri yok. Kuzey Amerika da hasta bekleme süresi 4-5 saattir ama bizde hastalar 30 dk bile beklemez. Ve bizde hasta sayısı tüm dünya ülkelerinin ortalamasından daha fazla. İstanbul acillerinin çoğunda günde 1000’den fazla hasta başvurusu var’ dedi.

İlaç Firmalarında Çalışmaya Çalışan Hekimler Var

Bayram, bu olayların sonucu olarak hekimlerin iş değiştirmek ya da yurtdışında çalışmak gibi yollara başvurduklarını belirtti ve ’İş yeri hekimliği yapan çok sayıda acil tıp uzmanı var. Hemen her tıbbi durumla ilgilenebilmeleri nedeniyle de bu alanlarda seçilen kişiler. Yine ilaç firmalarında çalışmaya çalışanlar da var. Artık tecrübeli pratisyen hekimler acil servislerde çalışmak istemiyorlar. Hatta bir süre sonra acil servislerde çalışacak hekim bulmakta zorlanabiliriz. Ülkemizde şiddet acil tıp uzmanlığının gelişiminin ve acil servislerde staff kadroların bulunabilmesinin önünde ki engellerden biridir’ diye konuştu.




Kaynak: BSHA / Burcu Keskin

Editör: Zeynep Genç Alpdoğan/ [email protected]

Bu haber 1144 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
YUKARI