Bugun...
Reklam
Reklam


Reklam
Tek ameliyatta çift organ nakli yapıldı
Arzu Sabah aynı anda böbrek ve karaciğer nakli ile yeniden hayata döndü.

Tek ameliyatta çift organ nakli yapıldı
+ -
Reklam

Tek ameliyatta çift organ nakli yapıldı

*Görevli olduğu Ege Üniversitesi Hastanesi’nde 1800’ün üzerinde böbrek nakli ameliyatını başarıyla gerçekleştiren Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, “Yılda yaklaşık 130-135 böbrek nakli gerçekleştiriyoruz. Bu nakillerin vericilerinin yüzde 60’ı canlı, yüzde 40’ı ise kadavradan alınıyor. Hastanemizde hem yetişkin hem çocuk hem de yeni doğanlara organ nakli yapabiliyoruz” dedi

İleri derecede karaciğer ve böbrek yetmezliğinden organ bekleyen Arzu Sabah’a Ege Üniversitesi Hastanesi’nde aynı donörden karaciğer ve böbrek nakli yapıldı. Sabah, aynı zamanda organ bağışında bulunan donörün diğer böbreğinin nakledildiği Cafer Tayyar Tosunoğlu’yla da böbrek kardeşi olmuş oldu.

Doğuştan gelen karaciğer hastalığının böbreklerine verdiği hasardan dolayı karaciğer ve böbrek yetmezliğini aynı anda yaşayan Arzu Sabah, kendisine uygun donörün bulunmasıyla iki organ nakli ameliyatını birlikte yaşadı. 27 yaşında ki Sabah, Ege Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan başarılı nakil ameliyatlarıyla adeta yeniden hayata döndüğünü söyledi. Doktorlar Arzu Sabah’la aynı donörden böbrek alan 57 yaşında ki Cafer Tayyar Tosunoğlu’nun da durumunun oldukça iyi olduğunu belirtti. Geçirdiği beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybeden 43 yaşında ki Gönül Dünya’nın organları böylece iki kişinin birden hayatını kurtarmış oldu.

“HASTANIN DURUMU OLDUKÇA İYİ”

Kendisi de Denizli’de sağlık teknisyeni olan Arzu Sabah’ın ameliyatını gerçekleştiren Ege Üniversitesi Organ Nakli (böbrek) Sorumlusu Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun ve Ege Üniversitesi Karaciğer Nakli Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Murat Sözbilen hastanın durumunun gayet iyi olduğunu ve en kısa zamanda taburcu edebileceklerini açıkladı.

1800’ÜN ÜZERİNDE HAYAT KURTARDI

Görevli olduğu Ege Üniversitesi Hastanesi’nde 1800’ün üzerinde böbrek nakli ameliyatını başarıyla gerçekleştiren Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, “Yılda yaklaşık 130-135 böbrek nakli gerçekleştiriyoruz. Bu nakillerin vericilerinin yüzde 60’ı canlı, yüzde 40’ı ise kadavradan alınıyor. Hastanemizde hem yetişkin hem çocuk hem de yeni doğanlara organ nakli yapabiliyoruz” dedi.

“KARACİĞER NAKLİYLE BÖBREK NAKLİNİN MUTLAKA BİR ARADA OLMASI GEREKİYORDU”

Hastanın karaciğer naklini başarıyla gerçekleştiren Prof. Dr. Murat Sözbilen, aynı anda hem böbrek hem karaciğer nakli yapmanın riskli ve zor olduğunu ancak ameliyatın başarıyla tamamlandığını söyledi. Prof. Dr. Sözbilen, “Hastada karaciğer enzim efekti vardı. Bu da böbreklerde hasara neden oluyordu. Karaciğer nakliyle böbrek naklinin mutlaka bir arada olması gerekiyordu” dedi. Prof. Dr. Murat Sözbilen yaklaşık bir hafta içinde hastayı taburcu edebileceklerini açıkladı.(UŞ-ES/OK)




Kaynak: Ege Ajans / Uğur Şahin-Eylem Sevinç

Editör: Zeynep Genç Alpdoğan/ [email protected]

Bu haber 702 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
YUKARI