Bugun...
Reklam
Reklam


Reklam
‘Hediye Yoksa, Kan da vermeyiz’
Türk Sağlık-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol Türkiye genelinde yapılan Enfeksiyon Taramaları sırasında İzmir in bazı bölgelerinde Suriyeli göçmenlerin hediye almadan kan vermediklerini iddia etti.

‘Hediye Yoksa, Kan da vermeyiz’
+ -
Reklam

Suriyeli Göçmenler: ‘Hediye Yoksa, Kan da vermeyiz’

Türk Sağlık-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol Türkiye genelinde yapılan Enfeksiyon Taramaları sırasında İzmir in bazı bölgelerinde Suriyeli göçmenlerin hediye almadan kan vermediklerini iddia etti. Doğruyol “ Suriyeli göçmenler bazı hastalık taramalarında hediye şartı ile kan veriyorlar, sağlık çalışanlarımız sağlık hizmeti vermekte zorlanıyorlar." dedi.

Göçmenler hediye paketlerini almadan kan vermediler

Tüm Türkiye’de salgın hastalık riskine karşı önlem amacıyla yapılan enfeksiyon taramaları için İzmir İl Sağlık Müdürlüğü görevlileri de kentteki Suriyeli göçmenleri tespit etti. Ancak İzmir’in Konak ilçesinde yaşayan Suriyeli göçmenlere yapılacak taramalar sırasında  yaşanalar dikkat çekti.  Göçmenler kan testi yaptırmak için ‘hediye’ talep edince sağlık görevlileri de çareyi yetişkinlere  ‘hijyen paketi’ çocuklara ise ‘oyuncak’ vermekte buldu. Taramanın yapılabilmesi için yaklaşık  1000 Suriyeli göçmene ‘hijyen paketi’ ve ‘oyuncak’ dağıtıldı. Göçmenler, içinde çocuk bezi, ıslak mendil,  kağıt havlu, sabun gibi temizlik malzemelerinin bulunduğu hijyen paketi ve oyuncakları aldıktan sonra kan taramasından geçmeyi kabul etti.

15 göçmen salgın hastalık risk grubuna girdi

Tarama sonuçlarının ardından yaklaşık 15 Suriyeli göçmenin risk gurubuna girdiği belirlenerek tedavi altına alındı. Türk Sağlık-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol,  “Hepatit taraması çalışmasında bir takım sorunlar ile karşı karşıya kalındı. Çocuklar için olabilir tabii ama aşı yada kan alımı için bile sağlık  görevlilerimiz tek tek “hediye paketi” dağıtmak zorunda kaldı. Bu da çalışmalarda aksamaya neden oldu. Bu taramayı tamamlayabilmek için sağlık personelleri var gücüyle çabaladılar ” dedi.

Göçmenler kayıtlı olmadıkları için sağlık tedbirleri almakta zorluk çıkıyor

Göçmenler ve olası salgın hastalıklar konusunda yeterli tedbir alınamadığı vurgusu yapan Doğruyol “ Bakanlığın hedeflediği Sağlık tedbirlerine ulaşmakta zorluk çekiliyor. Çünkü kayıtlı olmayan pek çok göçmen var. Sığınmacılar ülkemize geldiğinde tampon bölgeler oluşturularak her türlü sağlık taramasının yapılmasında fayda vardı. Ancak böyle bir çalışma maalesef yapılmadı.  Bugün itibariyle Suriye’den ülkemize gelen göçmenlerden dolayı ülkemizde 5 tur Çocuk Felci, 2 tur Hepatit B, 3 tur Üçlü Karma Aşı, 2 tur da Beşli  Karma Aşı yapılmıştır” dedi. İzmir Konak İlçe Sağlık Müdürü İbrahim Padır ise yürütülen bu çalışmadan haberdar olmadıklarını ve kendisinin konu ile ilgili bilgisi olmadığını belirtti.




Kaynak: BSHA/Erkan Doğan

Editör: Zeynep Genç Alpdoğan/[email protected]

Bu haber 1093 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
YUKARI