Bugun...
Reklam
Reklam


Reklam
FOÇA YERYÜZÜ PAZARINDA BALLI BALIKLI TURŞU GÜNÜ
Uluslar arası Slow Food Örgütü’nce dünyanın 28.nci Türkiye’nin ilk Yeryüzü Pazarı olarak seçilen Foça Zeytindalı Birliği yerel pazarında (30 Temmuz 2017 Pazar Günü) Turşu Günü etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında üyelere, pazarın devamlı müşterilerine ve günlük katılımcılara turşu kurma teknikleri uygulamalı olarak anlatıldı.

FOÇA YERYÜZÜ PAZARINDA BALLI BALIKLI TURŞU GÜNÜ
+ -
Reklam

FOÇA YERYÜZÜ PAZARINDA BALLI BALIKLI TURŞU GÜNÜ

Uluslar arası Slow Food Örgütü’nce dünyanın 28.nci Türkiye’nin ilk Yeryüzü Pazarı olarak seçilen Foça Zeytindalı Birliği yerel pazarında (30 Temmuz 2017 Pazar Günü) Turşu Günü etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında  üyelere, pazarın devamlı müşterilerine ve günlük katılımcılara turşu kurma teknikleri uygulamalı olarak anlatıldı.    

TURŞU’DA BAL

Pınar Et Ar-Ge (Araştırma Geliştirme) Birimi Danışmanlarından Ünal Sermet sağlıklı, doğal ve Slow Food felsefesine uygun yerel  ürünlerle yiyecek üretmenin önemine değinerek önce çok yaygın olmayan balık turşusu kurulumunu anlattı. Fleto olarak kesilmiş Foça’nın Topan Kefali’ni koruk suyu, maydanoz, defne yaprağı, tane karabiber, sarmısak gibi ürünlerle kavanozlayan Sermet’in, ikinci olarak hazırladığı salatalık turşusunda bal kullanması izleyenlerini bir hayli şaşırttı.

Kurulumların ardından katılımcıların sorularını da yanıtlayan Sermet’e kuruluşundan beri destek verdiği için Foça Zeytindalı Birliği Lideri Gül Girişmen ve yönetim kurulu üyelerince teşekkür belgesi verilerek, Uluslar arası Slow Food Hareketi’nin rozeti takıldı.

ÜNAL SERMET’İN FOÇA USULÜ BALIK TURŞUSU TARİFİ

Malzemeler

1.      1 kilo 600 gram beyaz eti ayrılmış topan kefali

2.      6 çay bardağı su

3.      2 çay bardağı sirke (veya koruk suyu)

4.      Defne yaprağı

5.      Tane karabiber

6.      Sarımsak

7.      Maydanoz

8.      6 çay bardağı su 2 çay bardağı sirke (veya koruk suyu) karışımına 12-15 gram tuz (Tuz oranı yüzde 6 seviyesinde)

YAPIMI:

6 çay bardağı su, 2 çay bardağı sirke (veya koruk suyu) ve tuzla salamura hazırladık. Dilimlenmiş limonlar ve defne yaprağı ile tabanda bir tabaka oluşturduk. Onun üzerine balık fletolarını koyduk.  Maydanoz, defne yaprağı, balık, sarımsak ve tane karabiberi kat kat yerleştirerek kavanozun tamamını doldurduk. Üzerine salamura suyumuzu ilave ettik. İyice havasını almasını bekledik. Hiç hava almayacak şekilde doldurduğumuz kavanozu kapatıp ters çevirerek hava kabarcığı olup olmadığını kontrol ettik. (varsa boşluk kalmayacak ve kabarcık olmayacak şekilde tekrar doldurarak salamura suyunu tamamladık) Kapattık. 6 gün bekletiyoruz. Sonra çıkarıp istediğimiz salata malzemeleri ve yiyeceklerle veya sade olarak üzerine biraz zeytinyağı da gezdirerek afiyetle tüketiyoruz.




Kaynak: Seyfi Gül

Editör: Zeynep Genç Alpdoğan/ [email protected]

Bu haber 1147 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
YUKARI